Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού

για έναν ελεύθερο λαό σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αρθρογραφία Μελών

Η Uber σαν άλλη Eldorado(Ελληνικός Χρυσός) και οι ανοησίες περί «ελληνικής Σοβιετίας»

του Παπαδομανωλάκη Παναγιώτη

Η υποτιθέμενη «αποχώρηση» της αμερικανικής εταιρείας Uber από την Ελλάδα, δεν ήταν κερανός εν αιθρία. Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για «αποχώρηση» της Uber από την χώρα μας, γιατί πολύ απλά η εν λόγω εταιρεία δεν έχει έδρα στην Ελλάδα αλλά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η Uber αυτό που έκανε είναι να παύσει την λειτουργία της πλατφόρμας «Uber X»από το ελληνικό κοινό.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον κλάδο των μεταφορών, παρέχοντας τις υπηρεσίες UberX και UberTaxi. Συγκεκριμένα, η UberX χρησιμοποιεί ιδιώτες αδειοδοτημένους οδηγούς και η UberTaxi αξιοποιεί οδηγούς ταξί. Ως αιτία αναστολής της υπηρεσίας UberX, η εταιρεία επικαλείται την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του κλάδου στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι θα επανεξετάσει τη θέση της υπό το φως των νέων δεδομένων.

Τα «νέα δεδομένα» και η λογική του γιάνκη

Ποια είναι τα «νέα δεδομένα» για τα οποία διαμαρτύρεται η εταιρεία και οι φίλοι της στην αντιπολίτευση κάνουν λόγω περί «Σοβιετίας»; Με βάση τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας , οι εταιρείες διαμεσολάβησης(Mytaxi, Taxiplon, Uber κ.λπ.) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα, ενώ θα φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα εκδίδονται διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τους συνεργαζόμενους οδηγούς και διαφορετικά για τον επιβάτη.

Για την αδειοδότησή τους, οι εταιρείες διαμεσολάβησης θα καλούνται να υποβάλλουν σειρά από δικαιολογητικά, όπως είναι η σύμβαση ορισμένου χρόνου με τουλάχιστον τρεις οδηγούς ταξί, επικυρωμένες άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων με τα οποία συνεργάζονται, στοιχεία για τις σχέσεις εργασίας με τους οδηγούς κ.ά.

Σε περίπτωση χρήσης οχήματος για το οποίο δεν έχει καταρτιστεί σύμβαση, προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο έτη, ενώ στο ίδιο διάστημα θα απαγορεύεται στους παραβάτες να ιδρύσουν άλλο φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως λειτουργούν χωρίς άδεια, θα διακόπτεται η πρόσβαση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, επίσης για δύο χρόνια.

Τα παραπάνω που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε καν η εξίσωση της Uber με τους άλλους αυτοκινητιστές, που για να αποκτήσουν άδεια περνούν ειδικές εξετάσεις γνώσεων και υγείας, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο. Πρόκειται όμως για μια κρατική παρέμβαση, και μάλιστα δειλή θα έλεγα, την οποία οι γιάνκηδες του νεοφιλελευθερισμού και της «ελεύθερης οικονομίας» δεν μπορούν να αποδεχτούν. Να μπουν κανόνες στις διάνοιες της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, όπως συμβαίνει σε κάθε ιθαγενή;

Είναι και τα όργανα της ΕΕ, «Σοβιετία»;

Στα τέλη του 2017 η επαγγελματική ένωση οδηγών ταξί της Βαρκελώνης προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλοντας την Uber. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Uber δεν είναι μια απλή εφαρμογή έξυπνων τηλεφώνων, αλλά  υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών. Ως εκ τούτου, μια τέτοια υπηρεσία αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών εν γένει, καθώς και από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επομένως, στο παρόν στάδιο εξέλιξης του δικαίου της Ένωσης, εναπόκειται στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν τους όρους παροχής τέτοιων υπηρεσιών, τηρώντας τις γενικές αρχές της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται για μια περίπτωση ελληνικής Σοβιετίας, όπως καγχάζουν οι διάφορες φιλελέρες και ντίλερς των εκάστοτε ομίλων, αλλά για την προσαρμογή στα πλαίσια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εκτός αν τα όργανα της ΕΕ που τόσο λατρεύουν, έχουν καταληφθεί από την επάρατη «κομμουνιστική νόσο».

«Απελευθέρωση έργου», ευθύνες ΣΑΤΑ και αθέμιτος ανταγωνισμός

Η κυβέρνηση, την οποία σήμερα υμνεί ο πρόεδρος ΣΑΤΑ Λυμπερόπουλος για την «παλικαριά» της, είναι αυτή που με την διατήρηση των νόμων 4070/12 και 4093/12, άφησε ανοιχτό το παράθυρο της «απελευθέρωσης» στα ταξί. Στην περίπτωση της Uber έχουμε μια ξεκάθαρη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ο επαγγελματίας αυτοκινητιστής ταξί με την φορολογία στο 24% από το πρώτο ευρώ είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό όμιλο.

«Καλύτερα η Uber να μην είναι το μέλλον της εργασίας»-Εξέλιξη ή καθυστέρηση

Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε στο Bloomberg άρθρο του Noah Smith, όπου παρουσιάζεται η εργασιακή λειτουργία της εταιρείας, η οποία βασίζεται στην εκ παραδρομής εργασία και την πληρωμή με την μέθοδο των ποσοστών.

Το άλλοθι που βάζουν υποκριτικά οι γκουρού της σύγχρονης βαρβαρότητας, την ώρα που ζητάνε να τσακιστεί ο κλάδος των αυτοκινητιστών(«συντεχνεία» κατά αυτούς), είναι αυτό της τάχα «εξέλιξης». Είναι υποκριτές γιατί αυτοί εκπροσωπούν το σύστημα της καθυστέρησης, το οποίο διαλύει παραγωγικές δυνάμεις για να αποτρέπει την πραγματική εξέλιξη που νομοτελώς έρχεται μαζί με την ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών. Η αυτοματοποίηση, οι νέες τεχνολογίες, άρα και οι δομικές κοινωνικές αλλαγές είναι κάτι το οποίο έρχεται και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει.

Όσο η τεχνολογία βρίσκεται υπό τον επιτελικό έλεγχο της επιχειρηματικότητας και των διαφόρων ομίλων, γιάνκηδων κλπ, καθήκον μας είναι να διεκδικούμε την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ παράλληλα να διατρανώνουμε την πεποίθησή μας πως με ραφές το παλτό της ιστορίας δεν φτιάχνει.

Προς το παρόν συντασσόμαστε με τα αιτήματα των αυτοκινητιστών, όπως και κάθε κλάδου που πλήττεται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, και απαιτούμε μαζί τους την κατάργηση των νόμων της «απελευθέρωσης» έργου 4070/12 και 4093/12, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση του φόρου στα καύσιμα».

Η Uber σαν άλλη Eldorado(Ελληνικός Χρυσός) και οι ανοησίες περί «ελληνικής Σοβιετίας»

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *