Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού

για έναν ελεύθερο λαό σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Ανακοινώσεις/Δελτία τύπου

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήρθε ξανά στην επιφάνεια, διόλου τυχαία,  σήμερα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η σχετική κινητικότητα σαφώς συνδέεται με την επιθυμία και τις πιέσεις των ΗΠΑ να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και άρα με την επιδίωξη να ελαχιστοποιηθούν ή να εκλείψουν οι τριβές μεταξύ των μελών του. Η ανακίνηση του εν λόγω θέματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε κατόπιν πιέσεων του αμερικανικού παράγοντα, στον οποίο επιθυμεί να δώσει για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήρια της, όπως και η ΝΔ παρά τις φαινομενικές ταλαντεύσεις της που οφείλονται σε προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες. Επιπλέον, το ζήτημα αξιοποιείται από την ελληνική ολιγαρχία και τα κόμματα της (τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση) για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκη πολιτική.

Στις παρούσες συνθήκες καμιά θετική λύση δεν μπορεί να υπάρξει υπό την κηδεμονία και καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα του ονόματος προέκυψε την περίοδο 1991-1995. Είχε προηγηθεί η στήριξη, από την πλειονότητα των ελληνικών κομμάτων, της απόφασης του  Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ που αναγνώριζε την Κροατία και τη Σλοβενία (Δεκέμβρης 1991) κι έτσι επικύρωνε τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Εκείνο το διάστημα πολιτικές δυνάμεις, εφημερίδες, και δημοσιολογούντες απέκρυπταν συστηματικά από το λαό το πραγματικό πρόβλημα, τις γεωστρατηγικές βλέψεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Αποσιωπούσαν επίσης το γεγονός ότι ιστορικά  η Μακεδονία είναι μία γεωγραφική περιοχή που αγκαλιάζει και άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, όπως ορίζεται  και στη συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) με την οποία δόθηκε τέλος στο Β’Βαλκανικό πόλεμο και ορίστηκαν τα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας με τις όμορες χώρες.

Σήμερα, τα κινήματα πρέπει να παλεύουν για την ειρήνη, τη φιλία των λαών και την υπεράσπιση της πατρίδας από τις επιβουλές των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων, ενώ οι αλυτρωτικές τάσεις πρέπει να εκλείψουν.

Σε διαφορετικές συνθήκες και χωρίς την μπότα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επιδιώξει ένα συμβιβασμό με το γειτονικό κράτος για το όνομα στη βάση του αλληλοσεβασμού των συνορών, της ειρήνης ,της φιλίας και των ισότιμων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Οποιοσδήποτε άλλος προσανατολισμός κρύβει σοβαρούς κινδύνους με τους λαούς να πληρώνουν για άλλη μια φορά «το μάρμαρο».

Η παρατεταμένη εθνική ταπείνωση που έχει επιβάλει το καθεστώς αποικίας-χρέους στον λαό μας, μπορεί εύκολα να γίνει ο μοχλός χειραγώγησής του σε εθνικιστική κατεύθυνση προς εκτόνωση του πατριωτισμού σε ανώδυνα ή και χρήσιμα για το σύστημα αλλα εξαιρετικα επικίνδυνα για το λαό μονοπάτια.

Στη σημερινή Ελλάδα τέτοιο μονοπάτι είναι ο ιδιότυπος εθνικισμός που ομνύει σε ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, αναδύεται και αναζητά θέση στο πολιτικό σύστημα, ως εναλλακτική απέναντι στον κυβερνητικό ενδοτισμό και τον κοσμοπολιτισμό της παγκοσμιοποίησης. Ο κάλπικος αυτός «πατριωτισμός», βρίσκεται πολύ μακριά από το περιεχόμενο ενός γνήσιου πατριωτισμού που θα ενώσει τους λαούς των Βαλκανίων απέναντι στην νατοική-ευρωενωσιακή επικυριαρχία.

Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού δηλώνει κατηγορηματικά πως καμιά λύση προς όφελος των λαών των Βαλκανίων δεν μπορεί να υπάρξει, στο μακεδονικό υπό τη σκέπη και την πίεση του αμερικανικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, σε συνθήκες απώλειας εθνικής και λαϊκης κυριαρχίας που έχει επιβάλλει το καθεστώς των μνημονίων στη χώρα.

Καμιά λύση δεν μπορεί επίσης να δοθεί από εθνολαικιστικές, πατριδοκάπηλες κορώνες και πρακτικές, από την αποπροσανατολιστική ονοματολογία και τον αλυτρωτισμό. Καμμία λύση δεν μπορεί να δοθεί από τον εθνικιστικό παροξυσμό που εκφράζει ολος αυτός ο  συρφετός απο όργανα του στρατιωτικού-πολιτικού-θρησκευτικού κατεστημένου που στήριξαν και στηρίζουν την επιβολή των μνημονίων, το ξεπούλημα της χώρας και τη φτωχοποίηση του λαού και τώρα εμφανίζονται υποκριτικά να καπηλευτούν το γνήσιο πατριωτικό αίσθημα του αλλά και να εξυπηρετήσουν πιθανά σενάρια αποσταθεροποίησης.

  1. Αντιτασσόμαστε στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
  2. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε εθνικισμό και αλυτρωτισμό. Καταγγέλλουμε την υπόθαλψη των εθνικισμών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις αντιδραστικές ολιγαρχίες.
  3. Υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα το απαραβίαστο των συνόρων.
  4. Παλεύουμε για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Προωθούμε τον κοινό αγώνα ενάντια τις ολιγαρχίες και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών μας.
  5. Τασσόμαστε υπέρ της συνεννόησης με το γειτονικό κράτος, χωρίς ΝΑΤΟική επιτήρηση, και υπέρ της αναζήτησης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος με απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα του, με λύση συμβιβαστική στη βάση της καλής γειτονίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών.
  6. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων με την ΠΓΔΜ σε όλα τα επίπεδα στα πλαίσια της ισοτιμίας και της κοινής προσπάθειας για απαλλαγή από τους ξένους επικυρίαρχους των Βαλκανίων που με τόσα δεινά έχουν επιβαρύνει τους λαούς της περιοχής μας.

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *