Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού

για έναν ελεύθερο λαό σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Νέα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ: Ανακοίνωση για τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης των ΑΕΙ

Ιανουάριος 2017

 

Με αφορμή τις διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολόγησης που εκτυλίσσονται στο πανεπιστήμιό μας, θεωρούμε ακόμη μια φορά αναγκαίο να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η εισαγωγή του προτύπου διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση ολοκληρώνει την συστηματική προσπάθεια των τελευταίων ετών για αλλαγή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην χώρα μας, όπου η εκπαίδευση εξομοιώνεται με οποιοδήποτε άλλο αγοραίο εμπόρευμα. Με την εισαγωγή αγοραίων κριτηρίων και πρακτικών, οδηγούμαστε σε μια ομογενοποίηση του εκπαιδευτικού έργου καταργώντας βασικές ακαδημαϊκές ελευθερίες ως προς τον καθορισμό του περιεχομένου των σπουδών και του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου.

Μια ουσιαστική αποτίμηση του ακαδημαϊκού έργου είναι εκ των πραγμάτων μία σύνθετη, απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία.  Ενώ όμως τείνουμε να χρησιμοποιούμε σύνθετα μοντέλα ανάλυσης στην διερεύνηση ερευνητικών ερωτημάτων, στην διαδικασία πιστοποίησης και αξιολόγησης των πανεπιστημίων επιλέγεται μία πρωτόλεια ανάλυση με απλές στατιστικές.  Επιπρόσθετα η ίδια η μέθοδος αξιολόγησης είναι ιδιαιτέρως προβληματική, δημιουργώντας ένα τεράστιο ηθικό δίλημμα. Ενώ διδάσκουμε την τήρηση αυστηρών επιστημονικών εργαλείων στην έρευνα, καλούμαστε οι ίδιοι να εφαρμόσουμε μια μέθοδο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών που δεν πληροί τα στοιχειώδη επιστημονικά εχέγγυα. Επιπρόσθετα, με την εισαγωγή απλών δεικτών ποσοτικοποιούνται σύνθετα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλοιώνοντας έτσι την κατανόηση του ίδιου του περιεχομένου της και του έργου που παράγεται από αυτή. Η αποδοχή των συγκεκριμένων κριτηρίων της αξιολόγησης σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ως αντικειμενικό, το οποίο όμως παραπέμπει σε συγκεκριμένα πρότυπα οργάνωσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η προτεινόμενη «φτηνή-ποσοτική» αξιολόγηση του επιστημονικού έργου των μελών ΔΕΠ αδυνατεί να αποτιμήσει την πολυπλοκότητα του ακαδημαϊκού έργου. Παράλληλα δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς και ακαδημαϊκού ήθους καθορίζοντας τους κανόνες επιτυχίας και επιβίωσης στον ακαδημαϊκό χώρο με πρακτικές που αντλούνται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αυθαίρετα και αξιωματικά αναγνωρίζεται ως υγιής και αποτελεσματικός. Ο σύγχρονος ακαδημαϊκός οφείλει να είναι ανελέητα ανταγωνιστικός με βάση προκαθορισμένα ποσοτικά κριτήρια επιτυχίας. Την ίδια  στιγμή πλήττεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και αλλοιώνεται ο παραδοσιακός ρόλος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ο ακαδημαϊκός της χαρακτήρας, όπως προέκυψε μέσα από τον διαφωτισμό.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης, που αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της πολύμορφης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, πρέπει να στηρίζονται σε ποιοτικά κριτήρια, να συνάδουν προς τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, να ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα και στις σύνθετες απαιτήσεις στάθμισης του παιδαγωγικού και ερευνητικού έργου, να προωθούν τελικά την αναβάθμιση και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε τις σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης αντιεπιστημονικές, αντιδημοκρατικές και έχουσες μόνο στόχο την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει τη σχετική νομοθεσία που ευτελίζει τις ακαδημαϊκές διαδικασίες.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *