Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού

για έναν ελεύθερο λαό σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αρθρογραφία Μελών

Ο Φιδέλ και ο αεροπειρατής

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Είναι γνωστό ότι ο Φιδέλ Κάστρο έδινε μεγάλη σημασία στη δύναμη των επιχειρημάτων, των ιδεών, της πειθούς. Ίσως γι’ αυτό είχε τη συνήθεια να εκφωνεί μακροσκελέστατες ομιλίες οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαλόγου με το κοινό. Πρόσφατα διάβασα μια ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία θα σας διηγηθώ εδώ με συντομία.

Ήταν τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε μια αεροπειρατεία σε ένα σκάφος της κουβανικής πολιτικής αεροπορίας. Ο αεροπειρατής είχε ένα πυροβόλο όπλο, μια χειροβομβίδα την οποία μάλιστα απασφάλισε και η οποία μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ζητούσε να μεταβεί στη Τζαμάικα. Οι πιλότοι με ψυχραιμία τον έπεισαν ότι έπρεπε να κάνουν μια στάση στο κουβανικό αεροδρόμιο του Βαραδέρο για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα ώστε να μπορούν στη συνέχεια να φτάσουν στη Τζαμάικα.

Το σχέδιο των αρχών ήταν να πείσουν τον αεροπειρατή να αφήσει τους επιβάτες του αεροσκάφους ελεύθερους με την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα του επιτρέψουν να μεταβεί στη Τζαμάικα. Παράλληλα, μετά την απελευθέρωση των επιβατών είχαν ένα σχέδιο να περάσουν ένα όπλο στο αεροσκάφος με σκοπό να αφοπλίσουν τον αεροπειρατή.

Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της επιχείρησης, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν εντολή να περιμένουν. Ξαφνικά φάνηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του αεροδρομίου ο Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη του Βαραδέρο συνοδεύοντας ένα ξένο προσκεκλημένο. Είχε ενημερωθεί για την αεροπειρατεία και διέκοψε την περιοδεία του. Εκεί ζήτησε να ενημερωθεί πολύ αναλυτικά για το συμβάν. Από τα στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αεροπειρατής δεν ήταν ένας αντεπαναστάτης. Εξάλλου, δεν ζητούσε να πάει στο Μαϊάμι, που ήταν ο συνήθης προορισμός τους.

Στη συνέχεια, έλυσε τη ζώνη με το πιστόλι του και το παρέδωσε σε ένα φύλακα. Ζήτησε από έναν άλλο να τον καλύπτει και κατέβηκε μόνος στην πίστα του αεροδρομίου. Βάδισε προς το αεροπλάνο που ήταν φωτισμένο με τους προβολείς του αεροδρομίου. Προχώρησε προς τα εκεί και έφτασε πολύ κοντά στο αεροσκάφος. Άρχισε να μιλάει στον αεροπειρατή με φωνή ήρεμη. Τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του επιβληθούν κυρώσεις και ότι θα τον αφήσουν να πάει στη Τζαμάικα. Στην αρχή ο αεροπειρατής δεν μιλούσε. Σιγά σιγά άρχισε να ανταποκρίνεται. Η συνομιλία διήρκεσε δύο ώρες. Τότε ο αεροπειρατής κατέβηκε από το αεροπλάνο και παρέδωσε τον οπλισμό του. Ο Φιδέλ Κάστρο τον πήρε μαζί στο αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκαν με κατεύθυνση το σπίτι όπου θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος ο Φιδέλ.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *